Free delivery

Selecteer een stad

Populaire steden:

Selecteer een land:

  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Italië
  • Nederland
  • Oekraïne
  • Oostenrijk
  • Roemenië
  • Spanje

Rosacea: hoe te behandelen, dieet, hoe "verbergen"

In dit artikel:
Symptomen en oorzaken van rosacea
Behandeling van rosacea
Hoe rosacea te "verbergen" met cosmetica
Rosacea: hoe te behandelen, dieet, hoe

De ziekte werd voor het eerst beschreven in de 14e eeuw door de Franse chirurg Guy de Chauliac beschreven. Hij noemde het "Couperose" (Frans voor "roze druppels"). In onze regio's is er nog steeds verwarring over de terminologie: Couperose wordt vaak alleen gebruikt voor de vorming van vaatnetwerken op het gezicht, terwijl rosacea andere verschijnselen aanduidt (papels, pustels). In de buitenlandse medische literatuur zijn couperose en rosacea echter synoniemen.

In de 19e eeuw verscheen de eigenlijke naam rosacea (acne rosacea – "roze acne"). Later werd bewezen dat dergelijke ontstekingen weinig te maken hebben met acne, maar de naam bleef.

Symptomen en oorzaken van rosacea

Dermatologen verdelen de ziekte symptomatisch in vier subtypen. Vaak zijn dit precies subtypen en geen stadia van ziekteontwikkeling, maar soms kunnen ze afwisselen met toenemende symptomen.

  • Subtype 1, erythemateuze-telangiectatische rosacea – Erytheem (roodheid) en telangiectasieën (zichtbare bloedvaten) bevinden zich voornamelijk in het midden van het gezicht. Zonder tijdige behandeling kunnen deze symptomen permanent blijven;
  • Subtype 2, papulopustuleuze rosacea (acne) – kan worden gecombineerd met het eerste subtype of alleen voorkomen. In dit geval is de roodheid intenser en wordt aangevuld met puistjes – papels (zonder pus) en pustels (met pus);
  • Bij rosacea van Subtype 3 – fymateuze rosacea – kunnen dezelfde roodheid, pustels en papels voorkomen, maar bovendien wordt de huid van het gezicht ongelijkmatig door verdikking van de opperhuid en de vorming van fyma (typische zwellingen). Fyma's zijn het resultaat van vergroting van de talgklieren en verdikking van het bindweefsel in de huid. Ze kunnen overal op het gezicht voorkomen: bijvoorbeeld, rhinophyma is een fymateuze verandering in de vorm van de neus;
  • Subtype 4 (oculaire rosacea) – de ernstigste vorm van rosacea, die de ogen aantast. De symptomen lijken op die van een strontje ("gerst") – zowel visueel als in sensaties: tranenvloed, vreemd lichaamsgevoel in de ogen, jeuk, branderigheid.

Belangrijk! Een verergering van de symptomen van rosacea kan verband houden met bepaalde voedingsmiddelen, alcohol, kou / oververhitting (hete baden, sauna's), intense fysieke inspanning, zonnestralen, verschillende cosmetische producten, evenals medicijnen (vooral vaatverwijders).

Risicogroepen

Er zijn geen duidelijke grenzen, rosacea kan bij iedereen op elke leeftijd voorkomen, vooral als er in de medische geschiedenis matige of ernstige acne is geweest. Maar het meest voorkomend wordt het gediagnosticeerd bij vrouwen ouder dan 30 jaar, die blauwe ogen, blond haar en een lichte huid hebben. In dit geval manifesteert rosacea zich meestal in een milde vorm (subtypen 1 en 2).

Mannen worden minder vaak getroffen, maar de ziekte is ernstiger – vaak na het derde subtype (fymateus).

Oorzaken van rosacea...

... helaas zijn deze nog niet precies bekend. Wetenschappers hebben echter vermoedens over het verband van rosacea met:

  • Erfelijke factor – als naaste familieleden rosacea hebben, neemt het risico om het te ontwikkelen toe;
  • Immuunrespons. Bij rosacea van subtype 2 (acne) wordt vaak de folliculaire mijt Demodex folliculorum ("lang", in tegenstelling tot de mijt Demodex brevis "kort") op de huid van patiënten aangetroffen. In het spijsverteringskanaal van deze parasitaire geleedpotige leeft de bacterie Bacillus oleronius. Wanneer deze op de huid terechtkomt, activeert deze de immuunrespons, wat volgens wetenschappers leidt tot "roze acne" – pustels en papels;
  • Aanwezigheid van Helicobacter pylori – de bacterie die maag- en darmzweren veroorzaakt. Helicobacter produceert het enzym urease, dat de secretie van het hormoon gastrine activeert door middel van feedbackmechanismen. Dit leidt tot een overmatige afscheiding van zoutzuur en chronische ontsteking van het bovenste spijsverteringskanaal. Deze bacterie staat echter voorlopig alleen op de lijst van potentiële triggers van rosacea – een direct verband is nog niet bewezen;
  • Het huidproteïne cathelicidine, dat normaal gesproken betrokken is bij de bescherming van de huid tegen infecties, maar bij verhoogde niveaus kan leiden tot roodheid en zwelling van de huid.

Behandeling van rosacea

Ongeacht de veronderstelde of werkelijke oorzaken van de ziekte – alleen een dermatoloog kan deze volledig behandelen. De medicamenteuze behandeling van rosacea afhankelijk van het subtype kan het gebruik van brimonidine, oxymetazoline, ivermectine, metronidazol, tetracycline-antibiotica, systemische retinoïden, corticosteroïden en andere "serieuze" preparaten omvatten, waarvan zelftoediening ten strengste verboden is. Ook kan lasertherapie worden toegepast.

Bovendien wordt voor elke vorm en ernst van rosacea sterk aanbevolen:

  • voedingssupplementen met antioxidanten – of op zijn minst de hoeveelheid antioxidanten in de voeding te verhogen. Lijsten van deze voedingsmiddelen zijn gemakkelijk te vinden op internet, het belangrijkste is dat het voedsel in kwestie niet op de lijst van potentiële triggers van rosacea staat, die we hieronder in dit artikel beschrijven;
  • een volledig onderzoek van het maagdarmkanaal (GIT) en de behandeling van alle gediagnosticeerde aandoeningen.

Naast medicamenteuze behandeling (en soms in plaats daarvan bij milde vormen van rosacea) moeten echter bepaalde aanvullende regels worden nageleefd met betrekking tot voeding en levensstijl in het algemeen.

Dieet bij rosacea

Het dieet bij rosacea is niet bijzonder streng, maar bepaalde voedingsmiddelen kunnen optreden als triggers – "triggers" – voor verergering van de ziekte. Dit betekent niet dat ze helemaal niet mogen worden geconsumeerd, maar u moet letten op de reactie van uw huid op hen.

De lijst van voedingsmiddelen die de verergering van rosacea kunnen veroorzaken, begint met voedingsmiddelen met een hoog histaminegehalte. Histamine is een neurotransmitter (signaaloverdrager van het lichaam naar het centrale zenuwstelsel) en een bemiddelaar van onmiddellijke allergische reacties. Dat wil zeggen, wanneer histamine "denkt" dat het lichaam wordt blootgesteld aan een bepaalde bedreiging, ontstaat er een onmiddellijke immuunrespons in de vorm van vaatverwijding. Zo werkt het mechanisme van de allergische reactie.

In sommige gevallen kan histamine uit voedsel zelfs leiden tot een vergiftiging, die vaak wordt verward met een voedselallergie. Het grootste gevaar wordt gevormd door vis (tonijn, makreel) die lange tijd is opgeslagen. Overigens heeft de sterke geur van bedorven vis "histamine-achtige noten" – in dit geval neemt het gehalte van deze stof in producten sterk toe. Soms wordt besmette Zwitserse kaas de oorzaak van histaminevergiftiging.

Deze stof is ook aanwezig in gewone, niet-bedorven voedingsmiddelen zoals:

  • gegrild varkensvlees (in gekookt varkensvlees is er minder histamine);
  • gefermenteerde voedingsmiddelen – zuurkool, kimchi enz.;
  • voedingsmiddelen die melkzuurbacteriën bevatten (dus praktisch ook gefermenteerd) – zure room, yoghurt. Bijvoorbeeld, rijpe verse kaas bevat meer histamine dan verse – hetzelfde principe geldt voor het "rijpen" van vlees en vis;
  • frambozen, druiven;
  • aubergines, tomaten, spinazie;
  • bijna alle verwerkte voedingsmiddelen – conserven, worst enz.;
  • sojasaus;
  • bepaalde soorten gist;
  • cacao;
  • wijn enz.

Bij sommige mensen kunnen deze voedingsmiddelen de verergering van rosacea veroorzaken.

Belangrijk! De echte "boosdoener" van voedselallergieën – endogene histamine – komt actief vrij uit de mestcellen van het lichaam wanneer citrusvruchten, eiwitten, aardbeien, ananas, pinda's, zoethout worden geconsumeerd.

Andere triggers kunnen zijn: lever (van alle dieren / vogels), bananen, rozijnen, vijgen, bonen (peulen en tuinbonen), erwten, avocado, chocolade, vanille, azijn.

Bovendien kunnen hete en pittige voedingsmiddelen optreden als "triggers". Let op uw dieet om uw persoonlijke "triggers" bij rosacea te identificeren.

Het wordt aanbevolen een voedingsdagboek bij te houden en alles wat u gedurende de dag eet en drinkt op te schrijven. We herinneren ons niet altijd alle details van ons menu gedurende de dag. Het bijhouden van een speciaal dagboek helpt een duidelijk beeld te krijgen van oorzaken en gevolgen, zodat u zeker kunt afzien van "gevaarlijke" voedingsmiddelen, evenals triggervoedsel, waaronder, naast de hierboven genoemde cacao en wijn:

  • bier, bourbon, gin, wodka, champagne;
  • alle warme dranken, inclusief hete thee / koffie, warme cider, warme chocolademelk. Om nog maar te zwijgen van glühwein – hete wijn kan een bijzonder "schitterende" huidreactie veroorzaken.

Belangrijk! Niet alleen hete koffie kan een verergering veroorzaken, maar ook het stoppen met cafeïne. Daarom, als u lijdt aan rosacea en heeft besloten te stoppen met koffie, wees dan voorbereid op een mogelijke verergering.

Andere factoren

Natuurlijk kan een trigger bij rosacea niet alleen zijn wat we consumeren – voedsel, dranken, medicijnen – maar ook externe invloeden. Deze omvatten oververhitting / overmatige afkoeling, zonnestraling, overmatige fysieke inspanning, cosmetische producten (vooral die met alcohol, kamfer, glycolzuur, aceton, toverhazelaar, parfums), frequente baden of douches.

Een belangrijke rol spelen ook de "interne" organische factoren – nervositeit, veranderingen in het lichaam tijdens de menopauze, chronische hoest.

Zoals we zien, vereist deze ziekte niet alleen medicamenteuze behandeling door een dermatoloog, maar ook speciale aandacht voor veel factoren die niet gerelateerd zijn aan medicijninname. Daarom is de beste aanpak bij rosacea een complexe aanpak.

Hoe rosacea te "verbergen" met cosmetica

Laten we meteen duidelijk zijn – "camouflage" met decoratieve cosmetica is niet voor iedereen nodig. Het heeft geen therapeutisch effect, dus de noodzaak ervan wordt alleen bepaald door de persoon met rosacea zelf, afhankelijk van hun esthetische en psychologische behoeften.

Als er echter de wens is om roodheid en vaatnetwerken visueel te "verbergen", moeten correctors en/of primers van groene tint worden gebruikt. De groene tint wordt gebruikt om rode gebieden van de huid te verbergen, terwijl de gele tint voor paarse, lavendel / paarse voor gele / bruine en roze voor blauwe gebieden wordt gebruikt.

Het hele "camouflage" proces bestaat uit de volgende stappen:

  1. Wassen met een hypoallergeen product.
  2. Tonen en hydrateren van het gezicht met een toner, serum, crème (bij voorkeur dermatologisch speciaal voor rosacea-huid).
  3. Aanbrengen van groene corrector / primer op rode gebieden van de huid.
  4. Normale corrector met dichtere dekking of foundation / CC-crème.
  5. Poeder, blush, highlighter enz. – naar wens.

We hopen echter dat de aanbevelingen in ons artikel van vandaag onze lezers met rosacea zullen helpen dit probleem zo snel en volledig mogelijk therapeutisch op te lossen en niet door "camouflage".

Let op uw dieet en andere mogelijke triggers van verergeringen, houd een voedingsdagboek bij en – het belangrijkste – stel een bezoek aan de dermatoloog niet uit. Zelfbehandeling bij rosacea kan de ontwikkeling ervan aanzienlijk verergeren.

Het Liki24-team wenst u een goede gezondheid! :)

Vorig artikel Vorig artikel Volgend artikel Volgend artikel
Geheimen van betrouwbare zonbescherming: hoe de jeugd van de huid te behouden
Geheimen van betrouwbare zonbescherming: hoe de jeugd van de huid te behouden
Acne: vitamines, juiste voeding, verboden voedingsmiddelen
Acne: vitamines, juiste voeding, verboden voedingsmiddelen

Succesvol toegevoegd aan je winkelmandje
Naar het winkelmandje