Rewards
Selecteer een stad
Populaire steden:
Selecteer een land:
  • België
  • Duitsland
  • Frankrijk
  • Italië
  • Nederland
  • Oekraïne
  • Oostenrijk
  • Roemenië
  • Spanje

Vet voedsel en de lever: hoe spijsverteringsproblemen voorkomen?

In dit artikel:
Leververvetting - oorzaken en gevolgen
Hoe uit een vette hepatose zich?
Hoe de lever ontlasten en beschermen tegen schadelijke voeding?
Kan vette hepatose genezen worden?
Wanneer moet ik naar de dokter?
Vet voedsel en de lever: hoe spijsverteringsproblemen voorkomen?

We weten allemaal dat vet voedsel slecht is.Het veroorzaakt gewichtstoename, verhoogt het schadelijke cholesterolgehalte en zet atherosclerotische plaques af in de slagaders, wat uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval of beroerte.Maar de schade van vet voedsel zit niet alleen hierin - het “raakt” ook de lever en veroorzaakt de ontwikkeling van vette hepatose.Wat gevaarlijke obesitas van de lever is, welke symptomen zich manifesteren, hoe je het kunt identificeren en behandelen - lees je in ons artikel.

De lever kan een echt “vetverwerkingsstation” worden genoemd. Er vinden een aantal belangrijke biochemische processen plaats:

  • vetafbraak (lipolyse) en beta-oxidatie. Vetzuren uit voedsel of je eigen vetvoorraden komen in de levercellen terecht, waar ze in de mitochondriën worden geoxideerd. De acetyl-CoA die daaruit wordt gevormd, wordt gebruikt in de Krebs-cyclus om energie te produceren (ja, vet voedsel wordt niet voor niets beschouwd als een uitstekende energiebron, hoewel het niet moet worden misbruikt);
  • synthese van triglyceriden en lipoproteïnen. Triglyceriden worden gevormd uit een deel van de vetzuren en naar de perifere weefsels vervoerd door lipoproteïnen met een zeer lage dichtheid (VLDL). Let op: zowel triglyceriden als VLDL zijn slechte vetten, maar alleen als ze zich te veel ophopen. In gematigde hoeveelheden zijn ze gunstig (je zou zelfs kunnen zeggen “essentieel”) voor het lichaam;
  • vorming van cholesterol en fosfolipiden. In de lever wordt cholesterol gesynthetiseerd - de “bouwstof” voor galzuren en steroïde hormonen. En fosfolipiden vormen celmembranen en zorgen voor de normale werking van het zenuwstelsel. Zonder deze stoffen zouden de lichaamscellen het erg moeilijk hebben;
  • de vorming van ketonlichamen. Als er een tekort aan glucose is (bijvoorbeeld bij langdurig vasten), begint de lever acetyl-CoA om te zetten in ketonlichamen - een alternatieve energiebron voor de hersenen en de spieren. Op deze eigenschap van de lever is trouwens het therapeutische keto-dieet gebaseerd.

Zoals we kunnen zien, zijn de lever, vet voedsel en de synthese van eigen lipiden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar als dergelijk voedsel te veel wordt, heeft het orgaan het moeilijk. Eerst werkt de lever met verdubbelde kracht, daarna op de grens van zijn mogelijkheden en uiteindelijk begint hij het op te geven. Dit leidt tot een verstoring in de regulatie van de vetstofwisseling, wat betekent dat vetten zich ophopen in de lever, hoge niveaus van lipiden in het bloed en het verschijnen van plaques in de bloedvaten.

Het effect van vetten op de lever kan niet eenduidig goed of slecht worden genoemd - het hangt allemaal af van hun hoeveelheid en “kwaliteit”

Leververvetting - oorzaken en gevolgen

“Leververvetting is niet alleen een figuurlijke uitdrukking, het is een echte ziekte. In de geneeskunde wordt het fatty hepatosis, steatohepatosis of fatty liver dystrophy (FLD) genoemd.

FLD is een veel voorkomende ziekte. Het treedt op wanneer lipiden zich - in grote hoeveelheden - ophopen in hepatocyten (levercellen). De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van leverdystrofie zijn:

  • algemene obesitas;
  • insulineresistentie;
  • stofwisselingsstoornissen - metabool syndroom;
  • stoornissen van het cholesterolmetabolisme met ophoping in het bloed van de schadelijke fracties - triglyceriden en lipoproteïnen met lage en zeer lage dichtheid;
  • toxische effecten op de lever;
  • gebruik van bepaalde medicijnen (tamoxifen, chemotherapiemedicijnen, glucocorticosteroïden);
  • erfelijke stofwisselingsstoornissen;
  • zwangerschap (deze kan een speciale vorm van de ziekte ontwikkelen - microvesiculaire steatose, of vette hepatose van zwangere vrouwen);
  • alcoholmisbruik.

Als de vette dystrofie zich ontwikkelt tegen de achtergrond van het gebruik van een grote hoeveelheid alcohol, spreken artsen van alcoholische leververvetting. Als het orgaan om een andere reden lijdt - stel dan de diagnose niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD).

Langdurige steatohepatose verhoogt het risico op coronaire aandoeningen en diabetes mellitus, maar de functie van de lever lijdt bij deze ziekte meestal licht (met lichte en matige vetafzettingen). Maar de situatie verandert radicaal als vetdystrofie overgaat in steatohepatitis.

Steatohepatitis is een ontstekingsproces in hepatocyten tegen de achtergrond van obesitas van de lever. Bij 10% van de mensen met deze ziekte vorderen de veranderingen en ontwikkelt zich cirrose (meestal binnen 10 jaar). Leverkanker (hepatocellulair adenocarcinoom) komt bij hen ook vaker voor

Bij steatohepatitis worden functionerende levercellen vervangen door “disfunctioneel” bindweefsel. Hoe meer van dit bindweefsel zich vormt, hoe sneller cirrose zal optreden en het orgaan niet langer in staat zal zijn om zijn vitale functies te vervullen.

Belangrijk! De enige manier om het leven van iemand met cirrose te verlengen is een levertransplantatie. Maar helaas is dit niet voor elke patiënt beschikbaar en helemaal niet veilig

Wat is het gevaar van hemangioom van de lever?

Hemangioom van de lever is een goedaardige tumor die bestaat uit een massa abnormale bloedvaten. Het is meestal klein van formaat en je hebt er nauwelijks last van. Hemangiomen komen bij 1-4% van de mensen voor en worden in de meeste gevallen per ongeluk ontdekt tijdens echografisch onderzoek van de buikholte.

Maar als de tumor 4 cm of meer wordt, kan hij symptomen vertonen van:

  • buikpijn;
  • een gevoel van volheid in de maag
  • een gevoel van snelle verzadiging;
  • anorexia (gebrek aan eetlust);
  • misselijkheid;
  • buikpijn bij vasculaire trombose of bloeding.

Bij pasgeboren kinderen verdwijnen hemangiomen vaak vanzelf (meestal op tweejarige leeftijd). Bij grote tumoren kunnen zich echter complicaties ontwikkelen - vorming van arterioveneuze shunts met de ontwikkeling van hartfalen, bloedstollingsstoornissen.

Vet voedsel heeft geen invloed op de groei van hemangiomen, maar kan de symptomen verergeren door de extra belasting van het orgaan. Daarom moeten mensen met goedaardige gezwellen in de lever hun gezondheid goed in de gaten houden en - in de eerste plaats - hun dieet en levensstijl aanpassen (indien nodig)

Kleine hemangiomen worden meestal geobserveerd door artsen, terwijl grotere operatief worden verwijderd. Minimaal invasieve interventie - selectieve embolisatie van de leverslagader- wordt soms ook toegepast. In zeldzame gevallen (bij zeer grote hemangiomen) kan een levertransplantatie nodig zijn.

Hoe uit een vette hepatose zich?

In het begin heeft iemand misschien geen last van een vervette hepatose, maar na verloop van tijd beginnen verschillende klachten de kop op te steken. De belangrijkste symptomen van leververvetting zijn:

  • verminderde eetlust;
  • lichte misselijkheid
  • toegenomen vermoeidheid, algemene zwakte - ze worden geassocieerd met een verstoring van de energiestofwisseling;
  • ongemak in het rechtersubcostale gebied, een zwaar gevoel - deze verschijnselen komen vooral voor na het eten van vet voedsel.

Als vette hepatose overgaat in steatohepatitis, kan er sprake zijn van een opgeblazen gevoel en winderigheid, constipatie en diarree (of de afwisseling daarvan), geelzucht van de sclera en de huid door een verstoring van het bilirubinemetabolisme, overgevoeligheid voor alcohol en andere giftige stoffen.

Na verloop van tijd leidt vetafzetting in de lever tot vergroting (hepatomegalie), uitrekking van het kapsel en het optreden van pijn in het rechter subcostale gebied.

Belangrijk! Pijn in het levergebied is een teken van een ernstige ziekte en een reden om naar de dokter te gaan

Hoe de lever ontlasten en beschermen tegen schadelijke voeding?

Een goede voeding voor de lever is de gemakkelijkste en meest betaalbare manier om de lever gezond te houden. Het dieet moet in balans zijn met de belangrijkste macronutriënten:

  • eiwitten - ze zijn nodig voor de vorming van enzymen, regeneratie van levercellen, ontgiftingsprocessen. De dagelijkse norm van eiwitten is 1-1,5 g / kg, hun belangrijkste bronnen - kip en kalkoen, vis, eieren, zuivelproducten (bij voorkeur mager);
  • lipiden - ze zijn nuttig en schadelijk, afhankelijk van de structuur. Meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een hepatoprotectieve werking en verzadigde vetten daarentegen vernietigen de lever en veroorzaken vetafbraak. Daarom raden artsen aan om bronnen van omega-3- en omega-6-vetzuren - vis, noten, lijnzaad en olijfolie - te gebruiken en schadelijke vette voedingsmiddelen (zoals fastfood, gefrituurde en gerookte gerechten) te negeren;
  • Koolhydraten - geef de voorkeur aan langzame koolhydraten zodat de lever de bloedsuikerspiegel gemakkelijker kan controleren. Bakken, koolzuurhoudende dranken, snoep moeten worden beperkt, of beter nog - weiger dergelijke voeding helemaal.

Je moet ook denken aan micronutriënten:

  • vitamines - ze zijn allemaal nodig voor het lichaam, maar de meest nuttige voor de lever worden beschouwd als E, C en B-vitamines. Ze verbeteren het metabolisme, beschermen hepatocyten tegen oxidatieve stress en nemen deel aan ontgiftingsprocessen;
  • mineralen - magnesium en zink reguleren de enzymatische activiteit en de stofwisseling, verminderen het risico op leververvetting, verbeteren de ontgiftende eigenschappen van het orgaan en het vermogen om te regenereren;
  • antioxidanten en flavonoïden - polyfenolen, curcumine verminderen de intensiteit van het ontstekingsproces.

En natuurlijk moeten in de voeding vezels aanwezig zijn - de basis van goede voeding voor de lever en darmen. Het vermindert de opname van vetten en cholesterol in de darm, waardoor de lever minder wordt belast en de ontwikkeling van vetzucht wordt voorkomen.

Verschillende soorten vezels zijn goed voor het lichaam (en de lever in het bijzonder):

  • oplosbaar (havermout, peulvruchten, appels) - verlaagt het cholesterol- en lipidengehalte in het bloed;
  • onoplosbare vezels (zemelen, noten, groenten) - versnellen de passage van voedsel door de darm, verminderen de opname van lipiden en beschermen de lever tegen “vetoverbelasting”.

Het beste dieet voor de lever

Artsen zeggen dat een gezond en evenwichtig dieet het beste dieet is. Er zijn echter voedingsmiddelen die het meest gunstig zijn voor de lever (in termen van het voorkomen van NAFLD):

  • vis rijk aan omega-3 vetzuren - bijvoorbeeld sardines en makreel, haring, zalm, forel;
  • plantaardige oliën - olijfolie en andere;
  • ongezoet fruit - groene peren en appels, bessen (bosbessen, veenbessen, bramen, bosbessen);
  • groene groenten (broccoli, spruitjes, rucola, boerenkool, spinazie), wortelen, uien en knoflook, rode bieten, artisjokken, avocado's;
  • volkoren voedingsmiddelen die rijk zijn aan complexe koolhydraten en vezels - bruine rijst, quinoa, volkorenbrood;
  • peulvruchten - bonen, linzen, kikkererwten;
  • zaden en noten - amandelen, hazelnoten, walnoten, paranoten, lijnzaad en chiazaad;
  • thee - groene thee, oolong thee (het is rijk aan polyfenolen, die helpen de vetopslag in de lever te verminderen).

Wat NIET te eten in het geval van vette lever dystrofie of een hoog risico op de ontwikkeling ervan (gezonde mensen moeten ook geen misbruik maken van dergelijke producten):

  • fastfood;
  • gerookt vlees;
  • snoep, gebak, suikerwerk;
  • gefrituurd voedsel;
  • diverse worsten, worst en ander verwerkt vlees;
  • voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan vaste verzadigde vetten.

Zure room, room, kaas, boter, vette melk en andere bronnen van verzadigde vetten moeten worden vervangen door magere producten. Maar omdat het lichaam niet zonder lipiden kan, moeten plantaardige oliën, zeevis, noten en andere “nuttige dingen” in het dieet worden opgenomen.

Om de ontwikkeling van vetzucht te voorkomen en de lever te beschermen, is het heel belangrijk om af te zien van alcohol - zelfs van bier en zelfs “op vakantie”

Kan vette hepatose genezen worden?

“Hoe herstel je de lever bij vette dystrofie?” - is een van de populaire vragen op internet. Gezien de prevalentie van deze pathologie is een dergelijke interesse helemaal niet verrassend. Maar aangezien steatohepatose een vettige degeneratie van leverweefsel is, is het onwaarschijnlijk dat de lever zijn normale structuur terugkrijgt. Het is echter voor iedereen mogelijk om het pathologische proces te vertragen en de “vetreserves” in dit orgaan te verminderen.

De behandeling van leververvetting begint altijd met een goed (en indien nodig caloriearm) dieet, maar beperkt zich daar nooit toe. Het dieet moet worden aangevuld met lichaamsbeweging, want hypodynamie leidt niet alleen tot overgewicht van het lichaam, maar ook van de lever.

Als een goed dieet en lichaamsbeweging geen resultaat opleveren of als er een hoog risico is op de overgang van vette hepatose naar steatohepatitis, kunnen artsen geneesmiddelen aanraden om de lever te beschermen - hepatoprotectoren

Heel vaak worden in de gastro-enterologie hepatoprotectoren gebruikt die fosfolipiden uit sojabonen bevatten - bijvoorbeeld Essenceale Max. In tegenstelling tot de gebruikelijke Essenciale Forte bevat dit preparaat een dubbele dosis essentiële fosfolipiden - 600 mg in één capsule. Essenciale Max wordt gebruikt om de lever te beschermen en te herstellen bij ontstekingen (diverse hepatitis), blootstelling aan giftige stoffen en slechte voeding.

Belangrijk! Hepatoprotectoren worden niet gebruikt voor de behandeling van leverobesitas als monotherapie - alleen in combinatie met een dieet en lichaamsbeweging

Wanneer moet ik naar de dokter?

De lever is een heel belangrijk orgaan. Als je niet kunt leven zonder een arm of een been, kun je ook niet leven zonder de lever. Daarom moet je extra goed op de gezondheid ervan letten en een arts raadplegen bij verdachte symptomen - bijvoorbeeld zwaarte of pijn in het rechtersubcostale gebied.

En als er sprake is van geelzucht van de sclerae of de huid, het bloed erger begint te stollen, gezwollen benen - dan moet je zo snel mogelijk medische hulp zoeken. Vooral als het gaat om mensen uit risicogroepen (alcoholmisbruikers, mensen met gelijktijdig overgewicht of eerder vastgestelde leververvetting, hepatitis in het verleden).

Over “preventieve” analyses zijn de meningen van artsen verdeeld. Sommigen zijn van mening dat zolang er niets aan de hand is, het niet nodig is om zich te laten onderzoeken; anderen zijn van mening dat het na de leeftijd van 40 jaar nodig is om minstens één keer per jaar een algemeen klinisch en biochemisch bloedonderzoek (levertests) te doen. Gezien het uitgewiste klinische beeld van vette hepatose is zo'n controle van de lever heel redelijk.

Als de resultaten van de analyses afwijkingen laten zien - echografisch onderzoek van de buikholte, inclusief de lever. Een meer gedetailleerd onderzoek wordt uitgevoerd bij het opsporen van hemangioom (volgens echografie). In deze situatie kan de arts CT of MRI aanbevelen om de tactiek van de behandeling te bepalen.

Over de preventie van leveraandoeningen zijn artsen het eens: goede voeding, een actieve levensstijl en het vermijden van alcohol zijn de beste manieren om vette hepatose, steatohepatitis en zelfs cirrose te voorkomen.

We wensen je een goede gezondheid, een perfecte lever en een uitstekende spijsvertering!

Vorig artikel Vorig artikel Volgend artikel Volgend artikel
Hoofdpijn geassocieerd met vaatspasmen: wat kan helpen om de pijn te verlichten?
Hoofdpijn geassocieerd met vaatspasmen: wat kan helpen om de pijn te verlichten?
Hoe magnesium het zenuwstelsel beïnvloedt en stress helpt bestrijden
Hoe magnesium het zenuwstelsel beïnvloedt en stress helpt bestrijden
Verdien 1 € Bonus voor elke productbeoordeling
Coins
Succesvol toegevoegd aan je winkelmandje
Naar het winkelmandje