Beschrijving van de
Gebakken boekweitmeel, 1 kg, Solaris
Hoe boekweitmeel te verkrijgen
Volle boekweitmeel van Solaris wordt verkregen door hele boekweitkorrels langzaam te malen in een traditionele steenmolen. Door het langzame maalproces worden de voedingskwaliteiten van de boekweitzaden niet gewijzigd en heeft het resulterende meel een hogere kwaliteit vergeleken met meel dat wordt verkregen door het malen op hoge snelheid door industriële molens, in welk geval de gemalen granen of zaden worden verwarmd tot temperaturen van 80 graden.
Boekweit (Fagopyrum esculentum) is een eenjarige kruidachtige plant die behoort tot de Polygonaceae-familie, samen met andere planten zoals zuring, zegge, rabarber of stevia. Boekweit is een pseudograan (vaak beschouwd als een superfood) dat wordt gekweekt vanwege de zaden (boekweitkorrels of gries), het meel dat van de granen wordt gemaakt, en de aromatische en aantrekkelijke bloemen, die bijen gebruiken om heerlijke honing te produceren. De belangrijkste producenten van boekweit wereldwijd zijn Rusland, Oekraïne, Polen en Frankrijk, maar het wordt ook in andere landen verbouwd, waaronder de Republiek Moldavië, en wordt in veel uithoeken van de wereld geconsumeerd.
Voedingswaarden
100 g gebakken volkoren boekweitmeel heeft de volgende gemiddelde waarden aan macronutriënten:
- Koolhydraten – 70,6 g (waarvan suikers – 2,6 g)
- Eiwit – 12,6 g
- Vezels – 10 g
- Vetten – 3,1 g (waarvan verzadigde vetzuren – 0,7 g)
- Energiewaarde – 335 kilocalorieën
- Daarom is boekweitmeel een rijke bron van complexe koolhydraten (zetmeel: 70-80%, fagopyritol en D-chiro-inositol), eiwitten en vezels (vooral cellulose en lignanen), met een laag vetgehalte. Het is een compleet eiwit omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat (en nog veel meer). Om deze reden is volkoren boekweitmeel een van de beste bronnen van hoogwaardige, licht verteerbare en opneembare eiwitten.
Boekweitmeel is een bijzonder rijke bron van mineralen, maar ook van vitamines, zoals:
- vitamines uit het B-complex (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamine E, P;
- mineralen: kalium, fosfor, magnesium, koper, mangaan, calcium, ijzer, zink, selenium.
Andere essentiële actieve stoffen die in boekweitmeel voorkomen, zijn de volgende:
- kostbare aminozuren – lysine, arginine, tryptofaan, histidine, cystine en andere;
- vetzuren (oliezuur, linolzuur) en fytosterolen (bèta-sitosterol);
- antioxidanten – vooral rutine (de belangrijkste antioxidant polyfenol in boekweit, met een ontstekingsremmende rol, die de bloeddruk en het cholesterol verlaagt en het ontstaan van kanker voorkomt), quercitine, vitexine, D-chiro-inositol (in grote hoeveelheden aangetroffen in boekweit), proanthocyanidinen oligomeer.
De voordelen van boekweitmeel
Boekweitmeel is een rijke bron van voedingsstoffen en biedt ook veel voordelen voor het lichaam en geeft een gevoel van welzijn wanneer het wordt geïntegreerd in een gezond dieet. Boekweit heeft voedzame, stimulerende, vitaliserende, antioxiderende en beschermende eigenschappen op vasculair niveau (aangewezen bij vasculaire kwetsbaarheid en hartaandoeningen).
Presentatie:
1 kg
Eigenschappen
Productcode | 45988 |
Categorie | Meel, Meel, zemelen en mixen |
Merk | Solaris |
Volume | 1000 g |
Levering vanaf | Roemenië |
Productbeoordelingen
Er zijn geen beoordelingen voor dit product.