Volume 1000 g
Beschrijving van de
Haverzemelen, 1 kg, Sanovita
Wist u dat u, als u ouder bent dan 40 jaar, al langer haver in uw dieet gebruikt dan u dacht? Deze ontbijtgranen staan sinds de jaren 80 op Roemeense tafels als ontbijt, omdat het het hoofdingrediënt was van de koffiesurrogaat die bekend staat als nechezol .
Inhoud :
1. Haverzemelen
a. Wat zijn haverzemelen
b. Het verkrijgen van haverzemelen
c. De voedingseigenschappen van haverzemelen
d. De verschillen tussen haverzemelen en havervlokken
2. Waarom moeten we haverzemelen gebruiken?
a. De voordelen van haverzemelen voor het lichaam
- De voordelen van haverzemelen voor de bloedsomloop
- De voordelen van haverzemelen bij gewichtsbeheersing
- De voordelen van haverzemelen op de bloeddruk
- De voordelen van antioxidanten uit haverzemelen
- De rol van haverzemelen bij het verlagen van cholesterol
- Haverzemelen en diabetes
- De voordelen van haverzemelen op het spijsverteringsstelsel
b. Afslankdiëten met haverzemelen
c. Ontgiftingsdiëten met haverzemelen
d. Het gebruik van haverzemelen in cosmetica
3. Recepten met haverzemelen
Havermout
Haverzemelen worden verkregen uit het buitenste deel van de haverkorrel en bevatten eiwitten, ijzer, calcium, fosfor, magnesium, zink, maar weinig calorieën. Ze worden zowel in voeding als in cosmetica gebruikt.
Er zijn meerdere recepten met haverzemelen - van brood tot koekjes of yoghurt met haverzemelen (effectief bij het afslanken).
De voordelen van het eten van haverzemelen (3-5 keer per week aanbevolen) zijn de verlaging van het cholesterolgehalte, bescherming tegen hartziekten, verlaging van de bloedsuikerspiegel, stimulatie van het spijsverteringsstelsel en efficiëntie bij het afvallen. Omdat ze geen sterke, maar eerder neutrale smaak hebben, wordt aanbevolen om ze te begeleiden met gedroogd fruit of plantaardige melk. Als u wilt afvallen, moet u natuurlijk voorkomen dat u suiker toevoegt, omdat dit de smaak geeft die velen prefereren, maar uw inspanningen om extra kilo's kwijt te raken frustreert.
Wat zijn haverzemelen?
Onze haver is een graansoort die wordt verbouwd in landen met een gematigd klimaat, zoals Roemenië, en lange tijd wordt gebruikt voor veevoer. Toen wetenschappers het echter nauwkeurig bestudeerden en de voordelen ervan voor het lichaam ontdekten, brachten ze het ter tafel voor de consument.
Zemelen (van haver, tarwe, maïs, enz.) vertegenwoordigen de buitenste schil van een graan en bevatten een belangrijk deel van de voedingselementen. Wanneer de betreffende granen, in ons geval haver, als zodanig en onbewerkt worden geconsumeerd, hebben we het over volle granen, en hun voordelen zijn belangrijk. Als in het verleden onkruid werd gebruikt voor veevoer, omdat wetenschappelijke studies de kwaliteiten benadrukten die worden gegeven door het gehalte aan vezels, vitamines en mineralen, begonnen voedingsdeskundigen van over de hele wereld ze voor consumptie aan te bevelen.
Haverzemelen verkrijgen
Haverzemelen worden verkregen door de granen te pellen en de buitenste schil van de kern te scheiden. Omdat ze geen sterke smaak hebben, maar eerder een neutrale smaak, wordt aanbevolen om in het dieet gedroogd fruit of plantaardige melk te gebruiken. Als u wilt afvallen, moet u natuurlijk voorkomen dat u suiker toevoegt. Dit geeft een smaak waar velen van houden, maar het frustreert uw inspanningen om extra kilo's kwijt te raken.
Haverzemelen kunnen, net als andere granen, zelfs enkele maanden op een koele en droge plaats worden bewaard. Als de temperatuur in de kamer stijgt, kunnen ze in de koelkast worden bewaard. Zowel in de zemelen-, volkoren- als in vlokkenversie kan haver enkele maanden (tot 1 jaar) worden bewaard, zoals ik al zei, op koele en droge plaatsen, in luchtdichte verpakkingen.
De voedingswaarde van haverzemelen
Over het algemeen bestaan granen uit drie delen, elk met een specifieke samenstelling en voordelen:
- de buitenste schil (tarata) bevat vezels, Omega 3-zuren, vitamines en mineralen.
- het endosperm, d.w.z. het grootste deel bevat zetmeel.
- de ziektekiemen, het kleinste deel van het graan, zijn een goede bron van foliumzuur, vitamine E, fosfor en magnesium.
100 g haverzemelen bevat ongeveer 246 calorieën en:
- 62,5 gram koolhydraten
- 12,7 g eiwit
- 9,5 gram vet
- mineralen: fosfor, ijzer, calcium, magnesium, kalium, selenium)
- vitamines (vitamine K, E en die uit het B-complex, vooral foliumzuur en choline)
De verschillen tussen haverzemelen en havervlokken
Veel mensen hebben de neiging havermout te verwarren met haverzemelen. Beide versies hebben als uitgangspunt dezelfde plant en een veelheid aan specifieke voordelen, maar de grondstof zelf verschilt. Havervlokken worden verkregen uit het eigenlijke graan, geheel (dat wil zeggen bestaande uit de pit en de schaal) of gepeld (ontdaan van de schaal), terwijl de zemelen alleen de buitenste schil vertegenwoordigen. De zemelen van sommige granen bevatten over het algemeen meer vezels en een grotere hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen dan de pit, dus tussen de twee categorieën is de beste keuze de eerste optie, zelfs als de zemelen niet zo fijn smaken en dezelfde consistentie hebben. Om deze reden zijn haverzemelen in een afslankdieet bijvoorbeeld beter dan vlokken en hoef je je geen zorgen te maken dat je dik wordt. Maar we zullen deze aspecten onmiddellijk in detail bespreken. Trek hier echter niet de conclusie uit dat havermout ook geen grote gezondheidsvoordelen heeft. Integendeel, ze zijn ook heel lekker, maar zemelen hebben de hoogste concentratie vezels en voedingsstoffen.
Je vindt zowel haverzemelen als havervlokken in natuurvoedingswinkels, in supermarkten en op de website van SanoVita voor een zeer goede prijs, nog een reden om te proberen ze regelmatig te consumeren.
Waarom haverzemelen gebruiken?
Het antwoord op deze vraag kan niet eenvoudiger: we gebruiken haverzemelen omdat het extreem gezond is. We zullen onmiddellijk alle voordelen beschrijven die voortkomen uit hun voedingswaarde en u zult begrijpen waarom het de moeite waard is om ze in uw normale dieet op te nemen als u wilt afvallen, uw lichaam wilt ontgiften, uzelf wilt beschermen tegen verschillende kwalen of u zich gewoon beter wilt voelen.
We moeten specificeren dat haverzemelen geen gluten bevatten, zodat het kan worden geconsumeerd door mensen die last hebben van een intolerantie voor deze verbinding.
De voordelen van haverzemelen voor het lichaam
Haverzemelen hebben veel toepassingen, juist omdat ze gunstig zijn voor het lichaam. Kuren met tandsteen zijn vooral geïndiceerd bij ziekten die verband houden met de spijsvertering en gewichtsbeheersing, maar zijn ook zeer goed voor ontgifting. We zullen meteen de belangrijkste ervan bespreken.
De voordelen van haverzemelen voor de bloedsomloop
Haverzemelen verlagen het cholesterol, wat een directe invloed heeft op een goede bloedcirculatie. Hoe schoner de slagaders, hoe flexibeler ze zullen zijn en het bloed zal gemakkelijker circuleren.
De voordelen van haverzemelen bij gewichtsbeheersing
U hoeft zich geen zorgen te maken dat haverzemelen vetmesten. De calorieën die ze opleveren, houden verband met de tijd waarin haverzemelen het gevoel van verzadiging behouden, met de hoeveelheid die nodig is om de honger te elimineren, en alleen dan kun je conclusies trekken. Kortom, in programma's voor gewichtsbeheersing worden repen vrijwel zonder uitzondering aanbevolen.
In het beroemde Dukan-dieet worden haverzemelen bijvoorbeeld aanbevolen als hulpmiddel bij het sneller wegwerken van kilo's, maar ook om mogelijke constipatieproblemen die kunnen optreden te reguleren. De koolhydraten met langzame afgifte in de samenstelling van haverzemelen zorgen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt, waardoor het grootste gevaar van iemand die wil afvallen wordt geëlimineerd: honger.
De voordelen van haverzemelen op de bloeddruk
Een goede bloedcirculatie betekent een normale, evenwichtige bloeddruk. Haverzemelen hebben dit effect op je lichaam en reguleren de spanning, dus de consumptie ervan wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten of een negatieve familiegeschiedenis in deze richting hebben.
De voordelen van antioxidanten uit haverzemelen
De vitamines uit het B-complex die aanwezig zijn in haverzemelen spelen een belangrijke antioxiderende rol in uw lichaam. Daarom wordt regelmatige consumptie sterk aanbevolen door specialisten.
De rol van haverzemelen bij het verlagen van cholesterol
Na een verkeerd dieet zet cholesterol zich af op de wanden van de slagaders. In eerste instantie vermindert het hun flexibiliteit, maar in de ernstigste gevallen kan het tot volledige blokkering leiden. Voedingsmiddelen die vezels bevatten, zoals haverzemelen, hebben de eigenschap het niveau van slechte cholesterol te verlagen, waardoor je bloedvaten vrijkomen.
Haverzemelen en diabetes
Haverzemelen bevatten koolhydraten met langzame afgifte. Dit betekent dat de suiker geleidelijk in het bloed wordt opgenomen en de bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden. Nadat de onderzoeken van Amerikaanse onderzoekers deze aspecten duidelijk naar voren brachten, werden haverzemelen aanbevolen aan mensen die aan diabetes leden.
De voordelen van haverzemelen op het spijsverteringsstelsel
Ik heb het tot nu toe meerdere keren gezegd, maar we zullen het herhalen: een goede spijsvertering is de eerste en een van de belangrijkste stappen naar een bloeiende gezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, waaronder haverzemelen, verbeteren de spijsvertering, bestrijden constipatie en helpen darmgas te bestrijden. Haverzemelen, geconsumeerd met een vloeibaar ingrediënt, zijn een smakelijke en voedzame maaltijd, maar ook een natuurlijk element dat ervoor zorgt dat je lichaam goed functioneert.
Afslankdiëten met haverzemelen
Afslankdiëten met zemelen in het algemeen en afslankdiëten met havertaartjes in het bijzonder worden zeer gewaardeerd, omdat ze een natuurlijke en gezonde manier zijn om extra kilo's kwijt te raken. Haverzemelen reguleren de bloedsuikerspiegel, behouden het gevoel van verzadiging op lange termijn (door het feit dat het opzwelt met de opgenomen vloeistoffen, zowel in je bord als later in je maag), wat betekent dat je niet langer de behoefte voelt om te eten. eet gedurende een lange periode en op deze manier kunt u het hongergevoel onder controle houden. Bovendien geven haverzemelen je dankzij de ontgiftende werking ook energie, zodat je afslankdieet niet gepaard gaat met de onaangename effecten van zwakte en vermoeidheid.
Een dieet met haverzemelen betekent niet dat je alleen dit voedsel consumeert en niets anders: je kunt het rauw associëren met yoghurt of plantaardige melk en het eten als ontbijt en/of avondeten. Als de lunch licht zal zijn, zullen de effecten binnen extreem korte tijd zichtbaar zijn.
Het is waar dat een dieet dat alleen haverzemelen bevat een extreem snel dieet is, maar extreme oplossingen kunnen gevaarlijk zijn, dus beperk je dieet niet alleen tot deze, en hoe dan ook, voordat je een dergelijk programma volgt, zou het goed zijn om een gesprek met uw arts.
Detoxdiëten met haverzemelen
Op hun weg door het darmkanaal draagt het onkruid een belangrijke reeks residuen met zich mee die in de loop van de tijd zijn afgezet, wat de eliminatie ervan bevordert. Een ontgiftingskuur van een week met haverzemelen kan alleen maar gunstig zijn voor uw lichaam, herhaald wanneer u daar behoefte aan heeft, maar vooral na de feestdagen, als u overmatig heeft gegeten.
Haverzemelen hebben geen contra-indicaties, maar ongeacht of je wilt afvallen of je lichaam wilt ontgiften, het overdrijven van de consumptie ten koste van andere voedingsmiddelen is geen oplossing voor de lange termijn, omdat het je dan van belangrijke voedingsstoffen zal beroven.
We kunnen niet zeggen dat er een specifieke hoeveelheid haverzemelen wordt aanbevolen voor een volwassen vrouw, maar de consumptie moet regelmatig gebeuren, 5 dagen op 7 van de week, zodat de effecten zo zichtbaar mogelijk zijn. Als we onze dagelijkse voeding echter uitsluitend beperken tot haverzemelen, eventueel met vloeibaar voedsel, zullen we op de middellange of lange termijn het lichaam belangrijke voedingsstoffen ontnemen. Hoe goed onkruid ook is voor het lichaam, het is onmogelijk dat ze absoluut alle vitamines en mineralen bevatten die je nodig hebt voor het optimaal functioneren van je lichaam.
Het gebruik van haverzemelen in cosmetica
Haverzemelen hebben hydraterende eigenschappen en kunnen daarom worden gebruikt in cosmetische maskers, maar ook voor het reinigen van het gezicht. Een natuurlijke scrub met haverzemelen kan je thuis bereiden en helpt je onzuiverheden te verwijderen, dode huidcellen te verwijderen en de glans van je huid te herstellen. Je kunt ze combineren met honing, olijfolie of zelfs warm water.
Recepten met haverzemelen
Havertaartjes kunnen worden opgenomen in de samenstelling van talrijke culinaire bereidingen (te meer omdat ze hun voedingswaarde na thermische bereiding niet veranderen) en kunnen op elk moment van de dag worden geconsumeerd, vanaf het ontbijt, in combinatie met plantaardige melk, snacks , lunch of diner. Omdat ze energie geven en langdurig voor een verzadigingsgevoel zorgen, worden ze vooral 's ochtends of voor een reeks caloriearme tussendoortjes aanbevolen.
In het kinderdieet kunnen we vanaf de leeftijd van 6 maanden haverzemelen introduceren, eerst in de vorm van pap en pas daarna, nadat het kind heel goed kauwt, kiezen we ook voor de andere bereidingsmogelijkheden.
Pudding met haverzemelen
Pudding met haverzemelen is een van de meest geliefde gerechten waarin dit voedsel als ingrediënt wordt gebruikt, omdat het heel eenvoudig te bereiden is, het even goed past als ontbijt, diner of tussendoortje en kan worden verrijkt naar de smaak van elke consument . Combineer hiervoor 250-300 ml plantaardige melk met 6-8 eetlepels haverzemelen en kook de resulterende pudding gedurende 5 minuten. Gedurende deze tijd raden wij u aan om continu te kauwen, zodat het niet blijft plakken. Als u het gerecht liever zoeter maakt, doe dit dan na het koken met honing, gedroogd fruit of heel weinig bruine suiker. De pudding kan op smaak worden gebracht met vanille, citroenschil of wat je maar lekkerder vindt. Zoals ik al zei, verliezen haverzemelen hun eigenschappen niet na een warmtebehandeling, waardoor uw kind profiteert van alle voedingseigenschappen en een bijzondere smaak.
Als je geen zin hebt of geen tijd hebt om de havermout te koken, maak je geen zorgen, dit is niet verplicht. Zowel de combinatie van plantaardige melk en haverzemelen als bepaalde recepten van koekjes met zemelen kun je zonder koken bereiden, zeker als je (in het geval van koekjes) een ingrediënt gebruikt met een bindende rol, zoals honing of dadelsiroop.
Bakkerijproducten of cakes met haverzemelen
Haverzemelen kunnen worden toegevoegd aan bakkerijproducten en aan vele soorten zoet of hartig deeg (zelfgebakken brood, cakes, taarten, muffins, zoutjes, koekjes). Ze hebben een relatief neutrale smaak, maar wel een extra vezel die je lichaam nodig heeft.
Dukan-lijners kunnen brood maken met haverzemelen of havermeel in plaats van gewoon meel, met slechts een paar eenvoudige ingrediënten, zoals water, yoghurt en bakpoeder. Vegetariërs kunnen yoghurt vervangen door plantaardige melk en inactieve gistvlokken als bindmiddel toevoegen. De op deze manier gemaakte broden worden in de oven gebakken en vervangen het klassieke brood.
De taarten waarin we de bloem vervangen door haverzemelen bevatten minder calorieën, zodat ze af en toe geconsumeerd kunnen worden door mensen die een programma volgen om extra kilo's kwijt te raken, op voorwaarde dat ze het niet overdrijven.
Hier dus hoeveel voordelen en op hoeveel manieren u haverzemelen in uw dieet kunt integreren.
Eigenschappen
Productcode | 26754 |
Categorie | Zemelen, Meel, zemelen en mixen |
Merk | Sanovita |
Volume | 1000 g |
Levering vanaf | Roemenië |
Productbeoordelingen
Er zijn geen beoordelingen voor dit product.