Beschrijving van de
Macapoeder, Maca (Lepidium meyenii) of "Andes ginseng", is een tweejarige kruidachtige plant van de Cruciferae-familie, die voornamelijk groeit in Peru en Bolivia, waar hij wordt verbouwd in gebieden van het Andesgebergte, op een hoogte van 3.500 - 4.200 meter. meter. Het is een knolgewas dat verwant is aan radijs en kool. Maca wordt al eeuwenlang gekweekt vanwege zijn vlezige hypocotyl en wordt zowel als voedingsmiddel als als medicinale plant gebruikt omdat het uitzonderlijke voedings- en versterkende eigenschappen heeft. Voor de Inca's was en is maca, net als voor de hedendaagse Andesbevolking, een heilige plant, een complex basisvoedsel dat de bevolking in staat stelt gemakkelijker het barre weer op de hoge plateaus van de Andes te weerstaan. In de Andes wordt maca gekookt en als groente gegeten in de dagelijkse voeding. Het kan vers worden gekookt (gebakken in de oven, geraspt en toegevoegd aan gekookt voedsel, gekookt en gepureerd in groentecrèmes, enz.), maar de verse groente kan alleen worden gevonden en verkregen in de buurt van de hooglanden waar hij wordt geplant. Voor conservering, opslag en marketing wordt papaverwortel gedroogd. De gemiddelde productie per hectare kan oplopen tot 15 ton verse wortel, maar door drogen wordt deze teruggebracht tot ongeveer 5 ton. In deze staat kan het maximaal 3-4 jaar worden bewaard. Papavergewassen zijn ecologisch: op de grote hoogten waar ze groeien, zijn er geen plagen waarvoor pesticiden nodig zijn en wordt de bodem organisch bemest met materiaal dat afkomstig is van schapen-, lama- en alpacaboerderijen. Ook worden de bladeren van de plant bij het oogsten afgesneden en op hun plaats gelaten om de grond te bemesten. Sinds kort wordt maca op grote schaal verbouwd. De papaverproductie heeft een spectaculaire groei doorgemaakt en wordt wereldwijd geëxporteerd. Belangrijke markten zijn China, Japan en Europa, waar het alleen in poedervorm – eenvoudigweg of in medicinale capsules – wordt verkocht. Maca is een van de planten die als superfood wordt beschouwd. De introductie ervan in het menselijke dieet brengt een reeks voordelen met zich mee voor de gezondheid en het goed functioneren van het lichaam. Wetenschappelijke gegevens De wetenschappelijke gegevens in de bibliografie duiden op een gehalte van 60 - 75% koolhydraten, 10 - 12% eiwitten, 8 - 10% vezels en 2 - 3% lipiden, zeer vergelijkbaar met dat van sommige granen zoals tarwe of rijst. Maca is een waardevolle bron van aminozuren, waarvan de kwantitatief meest belangrijke arginine, serine, histidine, glutaminezuur, glycine, valine, fenylalanine, tyrosine en threonine zijn. Daarnaast bevat papaverpoeder vetzuren (linoleenzuur, palmitinezuur en oliezuur), alkaloïden, tannines, polyfenolen, vitamines (B1, B2, B12, C, E), saponinen, sitosterolen, mineralen (Ca, K, P, Mg) en sporenelementen (Zn, I, Mn, Cu). In het boek The Healing Power of Rainforest Herbs van Leslie Taylor worden complexe voedingswaarden gegeven met betrekking tot 10 g papaverpoeder (dit wordt door de auteurs beschouwd en voorgesteld als de aanbevolen dagelijkse dosis voor menselijke consumptie). Voedingsprofiel van gedroogde Macawortel (gemiddelde portie van 10 gram)
Eigenschappen
Productcode | 21800 |
Categorie | Poeders, Dieet en voeding |
Merk | Phyto Biocare |
Volume | 200 g |
Levering vanaf | Roemenië |
Productbeoordelingen
Macapoeder, 200 g, Phyto Biocare
Hartelijk dank voor uw feedback! Het is doorgestuurd naar moderatie.
Er zijn geen beoordelingen voor dit product.